« Terug

Levensduur kunstgras sportveld verlengen? Tips voor het onderhoud

depeinder_kunstgras.jpg26 mrt

Voetbal, hockey, korfbal, tennis, rugby, atletiek: je kunt vele sporten uitoefenen op een kunstgras sportveld of toplaag. Een kunstgras sportveld of toplaag heeft als groot voordeel dat je er bijna  het hele jaar door op kunt spelen. Wel is er één zaak van groot belang: het onderhoud. “Om een zo optimale balsnelheid te behalen, de levensduur van de mat te verlengen, ongelukken te voorkomen en de waterdoorlaatbaarheid van de mat optimaal te houden, raden wij aan het kunstgras sportveld zeer regelmatig te onderhouden”, aldus Patrick de Peinder, mede-eigenaar van De Peinder.

A+ kwaliteit

De Peinder staat voor A+ kwaliteit. We beschikken over de juiste mensen met vakkennis en de juiste machines voor de juiste bewerkingen. Een van de zaken die ons kenmerkt is dat we onze klanten een totaalplaatje aan willen bieden wat betreft het onderhoud van een kunstgras sportveld.

“Laat één van de machines waar wij onderhoud mee doen weg of voer daarmee een bepaalde bewerking niet uit en de klant krijgt geen waar voor zijn of haar geld. Met als gevolg dat de kwaliteit niet optimaal is”, aldus Patrick. “Helaas kiest men weleens voordat laatste, omdat dat scheelt in de kosten. Maar na een aantal jaar, soms zelfs eerder, komen de problemen om de hoek kijken en dan zijn ze uiteindelijk juist duurder uit.”

Het specialistische onderhoud is een aanvulling op het klein en periodiek onderhoud.

Neem contact met ons op

Kunstgras sportveld onderhoud

Het onderhoud van een kunstgras sportveld bestaat uit 3 vormen:

 • Klein of dagelijks sportveldonderhoud door gebruiker
 • Periodiek sportveldonderhoud door gebruiker of door De Peinder
 • Specialistisch sportveldonderhoud door De Peinder

Klein of dagelijks sportveldonderhoud door gebruiker

Deze onderhoudsvorm bestaat uit een a-gedeelte en een b-gedeelte:

a. Het regelmatig verwijderen van bladeren, glas, takjes, kauwgom en andere verontreinigingen.

 • Bladeren en dergelijke kunnen het beste verwijderd worden met een bladblazer. Ook kunt u een grashark met kunststof of rubberen tanden hanteren. Gebruik nooit zelf een veeg- of zuigmachine.
 • Ingetrapte kauwgom kunt u het beste verwijderen met de daarvoor geschikte reinigingsmiddelen. Gebruik nooit oplosmiddelen zoals aceton, tri of alcohol bevattende middelen.
 • Zorg ervoor dat er geen grond uit de omgeving wordt meegenomen door schoeisel het sportveld op. Een oplossing hiervoor is een walk-on/off mat of een schoonloop rooster.
 • Voorkom smeltplekken in de mat ten gevolge van vuur, hete voorwerpen of verkeerd gebruik.

b. Het egaal houden van infill ofwel instrooi vulling. Dit is een vereiste voor de desbetreffende sport- beoefening. Ook bevordert het de gebruiksvriendelijkheid van het veld en het zorgt ervoor dat u de slijtage minimaliseert. Infill houdt u egaal door regelmatig een sleepbezem of kriebeleg te gebruiken. Hierdoor blijft het los. Let er wel op dat er een voor kunstgrasvelden geschikte kriebeleg en/of goede, harde (blauwe) borstel gebruikt wordt en geen borstel met slappe of zachte vezels. Als de infill droog is is het verstandig dit wekelijks uit te voeren. De intensief bespeelde plaatsen verdienen extra aandacht en dienen zo nodig te worden bijgevuld. Heeft u nieuwe infill nodig? Vraag ons in dat geval om advies. Elk sportveld is anders en wij weten precies welke infill bij welk sportveld past. Het is belangrijk dat u de juiste infill aanschaft om de kwaliteit van uw sportveld te behouden.

Periodiek sportveldonderhoud door gebruiker

Deze onderhoudsvorm bestaat uit een a-gedeelte, b-gedeelte en c-gedeelte.

a. Regelmatig borstelen:

 • De velden/banen minstens 2 keer per maand borstelen met een harde borstel of kriebeleg. Deze regelmaat is wel afhankelijk van de spelintensiteit en de spreiding. Het beste zou zijn om het kunstgras sportveld elke week te borstelen.
 • Afhankelijk van het gebruik kan het nodig zijn plaatselijk infill aan te brengen. Gebruik hiervoor steeds goedgekeurd materiaal, dat wordt geleverd door een erkende leverancier, zoals De Peinder.
 • Eventuele alg-, mos- en onkruidgroei dient u mechanisch of niet-chemisch te bestrijden. Pas hiervoor zorgvuldig gekozen producten toe. Raadpleeg voor gebruik de verpakking, de voorschriften of De Peinder.

b. Het kunstgras sportveld controleren op beschadigingen. Om erger te voorkomen is het verstandig beschadigingen direct te herstellen. Hiervoor kunt u met De Peinder contact opnemen.

c. Drainage. Het is verstandig deze regelmatig te controleren en zo nodig door te spuiten. Dit kunt u doen met een drainreiniger: een machine met een slang en een spuitkop. Zo behoudt de drainage zijn goede werking en kan water altijd gemakkelijk wegstromen.

Specialistisch sportveldonderhoud door De Peinder

Het specialistische sportveldonderhoud wordt uitgevoerd door De Peinder. “Het specialistische onderhoud is een aanvulling op het klein en periodiek onderhoud. Wij raden onze klanten altijd aan om ons dit minimaal 1 keer per jaar uit te voeren” aldus Patrick. Deze 3e en laatste onderhoudsvorm is erop gericht om:

 • Verkitting van infill zo lang mogelijk tegen te gaan
 • Vezelresten en ander vuil uit de toplaag te verwijderen
 • Spelkwaliteit optimaal en veilig te houden
 • Waterdoorlaatbaarheid optimaal te houden
 • De vezels en infill krachtig te borstelen, te reinigen en het gereinigde infill materiaal terug te deponeren en te egaliseren.

Meer weten over onderhoud kunstgras sportveld?

Wilt u meer weten over het onderhoud van een kunstgras sportveld? Neem vooral contact met ons op per telefoon, per e-mail of via het contactformulier op de website. We vertellen u graag meer. Ook kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen zodat u een goed beeld krijgt van al onze onderhoudswerkzaamheden en hoe wij u A+ kwaliteit aanbieden.

Neem contact met ons op

« Terug

Scroll naar boven