« Terug

Zo ziet de Peinder de toekomst van steenmeel bij sportveldonderhoud

DePeinder_ Zo ziet de Peinder de toekomst van steenmeel bij sportveldonderhoud_3.jpg25 mei

De Peinder gebruikt sinds vier jaar steenmeel voor sportveldonderhoud. Een duurzaam, product dat kostenbesparend kan werken en ook zorgt voor betere grasgroei. Op dit moment is De Peinder pionier en is het gebruik van steenmeel in de grassportveldenwereld nog in ontwikkeling. “Tot nu toe zijn alle resultaten van het gebruik van steenmeel positief”, zegt Patrick de Peinder, mede-eigenaar van De Peinder. Hoe zien ze de toekomst van steenmeel bij sportveldonderhoud?

Patrick: “Het ziet ernaar uit dat gesteentemeel alleen maar voordelen biedt. Het zorgt voor een duurzame en gezondere bodem wat resulteert in een beter gewas. Daarom hopen we dat sportveldonderhoud met gesteentemeel op een gegeven moment een landelijke trend wordt.”

Neem contact op

Bodemvruchtbaarheid

“We willen het gebruik van gesteentemeel, samen met Carpay Adies, de Geobioloog en mogelijke andere partners voor sportveldonderhoud bekender maken”, zegt Patrick. Om dit te bereiken werkt hij nauw samen met projectleider sport Timo Laan. “Op dit moment worden sportvelden meestal onderhouden met kunstmest. De bodemkwaliteit wordt hierdoor uiteindelijk aangetast. Wij proberen te laten zien dat gesteentemeel een veel betere oplossing is voor sportveldonderhoud. Het verbetert de bodemvruchtbaarheid, de speelkwaliteit van het veld neemt toe en het is kostenbesparend.”

Sportveldonderhoud met gesteentemeel

“Het ziet ernaar uit dat gesteentemeel alleen maar voordelen biedt. Het zorgt voor een duurzame en gezondere bodem, wat resulteert in een beter gewas. Daarom hopen we dat sportveldonderhoud met gesteentemeel op een gegeven moment een landelijke trend wordt. Zelf gaan we er niet meer op focussen dan we nu doen, daar zijn we te klein voor. Bovendien hebben we nog andere werkzaamheden. Van sportveldonderhoud alleen kunnen we niet voortbestaan, omdat dat grotendeels seizoenswerk is”, zegt Patrick. “We gaan het gebruik van gesteentemeel wel zoveel mogelijk promoten. De Nederlandse markt zal het vast verder gaan oppakken”, voegt Timo toe.

Neem contact op

Innovatie onderhoud sportvelden

De Peinder gaat ervan uit dat bij een toename van het gebruik van steenmeel er in de toekomst een nog betere verstrooibaarheid van de gesteentemeelsoorten zal komen. Er zijn nu producenten die het productieproces voor de productie in korrelvorm al wel kennen maar door de geringe afname de investering nog uit stellen. Hierdoor is het deels nog in poedervorm, waardoor je het niet gemakkelijk kunt strooien. Je moet het mengen met zand en water om het uit te kunnen strooien. Timo: “Als gesteentemeel eenmaal als uitstrooibare korrels op de markt wordt gebracht, verwacht ik dat steeds meer bedrijven gesteentemeel gaan gebruiken.”

Neem contact op

« Terug

Scroll naar boven