« Terug

Vijf redenen om steenmeel te gebruiken voor sportveldonderhoud

DePeinder_Vijf redenen om steenmeel te gebruiken voor sportveldonderhoud_3.jpg02 feb

De Peinder in Hazerswoude heeft steenmeel als bodemverbeteraar voor sportvelden geïntroduceerd in Nederland. Projectleider sport Timo Laan houdt zich hier al vier jaar mee bezig en de resultaten zijn buitengewoon goed. Hieronder vijf redenen om steenmeel te gebruiken voor sportveldonderhoud.

Steenmeel is goed voor het milieu

Kunstmest wordt gebruikt voor het onderhoud van sportvelden. Deze stof heeft de bodem verzuurd waardoor de hoeveelheid mineralen is verminderd. De kwaliteit van de bodem en het gras op sportvelden is sterk achteruit gegaan en ook de flora en fauna in de omgeving. Met als gevolg dat er steeds meer kunstmest nodig is. Steenmeel repareert de bodem juist met behulp van vruchtbare mineralen. Daarnaast is steenmeel onbeperkt aanwezig in de natuur, dus het kost minder energie het te produceren, in tegen stelling tot kunstmest dat in de fabriek wordt gemaakt. “Het is een milieuvriendelijke en duurzame oplossing voor het onderhoud van sportvelden”, aldus Timo. “Bovendien neemt het gras veel meer fijnstof op, doordat het gezonder is dankzij gesteentemeel.”

Timo: “De speelbeleving op het sportveld gaat vooruit dankzij gesteentemeel!”

Neem contact op

Gebruik steenmeel is kostenbesparend

In het begin is steenmeel een investering. Je moet de bodem laten analyseren door adviesbureaus en steenmeel aanschaffen en verwerken. Maar deze investering betaalt zich uit. Het gebruik van steenmeel zal juist kostenbesparend zijn. Timo: “In de loop der jaren hoef je minder gesteentemeel te strooien als het goed gaat met het gras. Ook hoef je minder meststoffen te gebruiken, zoals: stikstof, fosfor, kalium en magnesium.” 

Steenmeel verbetert grasgroei van sportvelden

Steenmeel maakt de bodem gezonder wat zorgt voor een betere wortelvorming en versteviging van het gras van sportvelden. Ook de kale plekken op grasvelden worden minder, doordat het gras zich beter verspreidt. Je krijgt dus een mooi en sterk grasveld om op te spelen.

Neem contact op

Steenmeel vermindert onkruid, ziekten en aantastingen

Dankzij steenmeel verbetert de kwaliteit en grasbezetting en is er minder ruimte voor onkruid. Ook is er minder kans op ziekten en aantastingen. “Wij hebben dit ervaren op velden waar we jaren achtereen last hadden van engerlingen en na het gebruik van gesteentemeel hebben we daarvan helemaal geen last meer. Het sportveldgras blijft dus gezonder en sterker”, aldus Timo. 

Meer speeltijd dankzij steenmeel

Steenmeel versterkt het gras, waardoor het sportveld veel langer mee kan dan sportvelden waar andere onderhoudsmiddelen worden gebruikt. Timo: “We hebben nu velden, die voorheen bij een minder intensieve betreding bijna volledig kaal werden gespeeld, en nu tot het einde van het speelseizoen een goede grasbezetting behouden. De sportveldrenovatie kan jaren uitgesteld worden. Daarnaast voelt het gras veel lekkerder aan doordat er een dichtere grasbezetting is en er geen kale plekken meer zijn. De speelbeleving op het sportveld gaat vooruit dankzij gesteentemeel!”

Neem contact op

« Terug

Scroll naar boven