« Terug

Dit zijn de bedenkers van sportveldonderhoud met steenmeel

DePeinder_Dit zijn de bedenkers van sportveldonderhoud met steenmeel_3.jpg13 okt

Innovatie is voor familiebedrijf De Peinder in Hazerswoude erg belangrijk. Zo hebben eigenaren André de Peinder, Patrick de Peinder en projectleider sport Timo Laan in 2014 steenmeel geïntroduceerd als bodemverbeteraar van sportvelden. Het is een duurzaam middel om sportvelden mee aan te leggen en te onderhouden. “We zijn nog pioniers. Maar we hopen dat deze manier van werken sterk gaat uitbreiden in Nederland”, zegt Timo.

Familieleden

Patrick de Peinder is sinds 2016 mede-eigenaar van De Peinder. De opa van Patrick, P.C. de Peinder, zijn oom Jan en zijn oom Nijs richtten het bedrijf op in 1964. Sindsdien zijn ze werkzaam in de aanleg en het onderhoud van sportvelden en grond-, weg-, en waterbouw. Nu werken er nog steeds familieleden van Patrick bij de Peinder: zijn vader André(mede-eigenaar), zijn broer Robbert de Peinder en zijn zwager Peter. Daarnaast werken er nog negen anderen, waaronder Timo Laan als projectleider sport. Hij heeft zich ondertussen ook gespecialiseerd in steenmeel.

Timo: “Het gebruik van gesteentemeel voor de aanleg en het onderhoud van sportvelden wordt steeds bekender. Tot nu toe zijn al onze projecten succesvol.”

Neem contact op

Sportveldonderhoud

Zo’n 70 procent van de werkzaamheden die De Peinder verricht hebben te maken met sportveldonderhoud.  Zowel sportvelden van natuurgras als van kunstgras. Steenmeel wordt gebruikt voor het onderhoud van natuurgras. “Wij willen de natuurgrasvelden die we aanleggen zo duurzaam mogelijk onderhouden, en dat kan met steenmeel. Timo heeft dit natuurlijke product aan ons voorgesteld toen hij in 2014 bij ons kwam werken”, aldus Patrick.  

Goede natuurgrasvelden

Timo: “Voetballers sporten het liefst op goede natuurgrasvelden. Natuurgras verhoogt de spelmogelijkheden en de spelbeleving. Echter, natuurgras is kwetsbaar en moet goed worden onderhouden. Door de intensieve bespeling is bemesting van het gras noodzakelijk. Dit kan met kunstmest, maar het gebruik hiervan is tegenwoordig steeds meer een probleem.

Neem contact op

Steenmeel

Kunstmest is minder goed voor de bodemgezondheid en voor een goed effect moet steeds meer kunstmest gebruikt worden, wat weer tot gevolg heeft dat de bodemgezondheid nog verder afneemt. Zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Daarom kwam ik met de optie ‘gesteentemeel’. In de land- en tuinbouw wordt dit vulkanisch gesteentemeel al langer gebruikt en het geeft goede resultaten. Waarom zouden we er op de sportvelden geen gebruik van maken?”

Bodemverbeteraar

Inmiddels onderhoudt De Peinder 26 sportvelden in de gemeente Velsen en een aantal sportvelden in de omgeving van Hazerswoude met de bodemverbeteraar gesteentemeel. Timo: “Het gebruik van gesteentemeel voor de aanleg en het onderhoud van sportvelden wordt steeds bekender. Tot nu toe zijn al onze projecten succesvol. Het gebruik van gesteentemeel heeft ook vele voordelen. Zowel voor het duurzame beheer van omgeving als voor het spelen zelf.”

Neem contact op

« Terug

Scroll naar boven